Radiodokumentar: Idealkroppen og meg
Vi lever i et samfunn der det er verre å være tjukk enn slem, og med konstante maler på hvordan den perfekte kroppen skal se ut. Tanken om idealkroppen gjennomsyrer samfunnet. Skal du lese en artikkel om oppdrettslaks på en av landets nettaviser, dukker det opp reklame for hvordan du får silkemyke legger med Gilette. Barn ned i 10-årsalderen er deprimerte fordi de ikke er pene nok, og små jenter i barnehagealder har allerede en
formening om hva som er sexy og hvor viktig det er å være tynn.
At kvinner er misfornøyde med egen kropp er i dag så vanlig at fenomenet har fått navnet "normativt misnøye". Det er altså uvanlig å finne en kvinne som er fornøyd med eget utseende. Kroppstrender og stereotypier knyttet til ulike kroppsfasonger er ikke noe nytt, men i hvilken grad og på hvilken måte vi påvirkes, er nytt.
Hvor kommer dette presset fra? Hvem påfører oss skammen? Handler en spiseforstyrrelse kun om ønsket å bli tynn? Og kan vi bli fri fra kroppspress?
Episode 1 – Kroppsskam.
Denne episoden har hovedfokus på skam, og gir med det lytteren en grunnleggende forståelse for den skammen som ligger til grunne for hvorfor vi lar oss påvirke av kroppspress, hvordan en spiseforstyrrelse utarter seg, og for hvorvidt man kan bryte fri eller ei.
Intervju med førstelektor ved OsloMet, Magne Haukland.
Episode 2 – Spiseforstyrrelse.
I denne episoden ligger hovedfokuset på spiseforstyrrelse. Hva er en spiseforstyrrelse, og finnes det noen lettvin løsning for å komme seg ut av det?
Intervju med leder i Spiseforstyrrelsesforeningen, Elin Olsen.
Episode 2 – Spiseforstyrrelse.
I denne episoden ligger hovedfokuset på spiseforstyrrelse. Hva er en spiseforstyrrelse, og finnes det noen lettvin løsning for å komme seg ut av det?
Intervju med leder i Spiseforstyrrelsesforeningen, Elin Olsen.
Episode 3 – Sosiale medier
Instagram pekes ofte på som en av de verste synderne når det gjelder å forsterke kroppsfokuset og gi unge mennesker uoppnåelige kroppsidealer, fordi den reproduserer tanken og bildet av idealkroppen. Som en følge av dette sprer begrep som «kroppsaktivisme», «kroppspositivisme» og «body positivism» sprer seg som en farsott på sosiale medier. Dette som en motmakt til emneknagger som «fitspo», «sommerkroppen», og andre emneknagger som er med å opprettholder et bilde av hvordan den perfekte kroppen ser ut. En rekke enkeltindivider har fått nok av det stadige presset om å se ut på en bestemt måte, og den makten og statusen den såkalte idealkroppen har fått i dagens samfunn. Dette gjøres ved å poste bilder av det «ekte», og vise et større mangfold i kropper, som avviker fra det vi normalt er vant til å se.
Intervju med skuespiller, feminist og kroppsaktivist, Ulrikke Falch.
Episode 4 – Kan man bli fri?
I denne episoden snakker ligger fokuset på om vi kan bli fri fra kroppspress, og hva det vil si å være fri. Er det i det hele tatt mulig å utvikle en motstandskraft mot kroppsfokuset som omgir oss? Kan man bli helt frisk fra spiseforstyrrelser ved å få større kunnskap om den millionindustrien som kropp og dårlig selvtillit har blitt?
Intervju med burlesqueartist og venninne, Rebecca Kilckline Abbot, samt et gjenhør med førstelektor Magne Haukland, leder i Spisefortyrrelsesforeningen, Elin Olsen, skuespiller og feminist Ulrikke Falch - og selvfølgelig mamma! Hva tenker de om frihet fra kroppspresset?